Omschakelkleppen

De standaard omschakelklep die gebruikt wordt voor de filterinstallatie van een zwembad is de 6-wegkraan oftewel de 6-wegklep. De 6-wegkraan is aangesloten op de zandfilter van het zwembad. Met de 6-wegkraan kan je als het ware het water ‘sturen’. In de reguliere stand zal dit zijn om het water naar het filtervat te leiden, maar andere standen worden gebruikt om bijv. te ‘Backwashen’ en water af te voeren naar het riool. Doordat zandfilters, waar de 6-wegkraan op gemonteerd worden, ofwel Top-mount of Side-mount kunnen zijn is dit ook van toepassing op de 6-wegkraan. Heeft u dus al een zandfilter en u wilt een nieuwe 6-wegkraan, bekijk dan of de filter Side- of Top-mount is alvorens een 6-wegkraan te bestellen.

per pagina

Producten 1-24 van 39

per pagina

Producten 1-24 van 39

Omschakelkleppen kopen.

De standaard omschakelklep die gebruikt wordt voor de filterinstallatie van een zwembad is de 6-wegkraan oftewel de 6-wegklep. De 6-wegkraan is aangesloten op de zandfilter van het zwembad. Met de 6-wegkraan kan je als het ware het water ‘sturen’. In de reguliere stand zal dit zijn om het water naar het filtervat te leiden, maar andere standen worden gebruikt om bijv. te ‘Backwashen’ en water af te voeren naar het riool. Naast de 6-wegklep is er ook een 4-wegklep. Deze heeft iets minder standen waaruit gekozen kan worden.

Of u nu gebruik maakt van een zandfilter (gevuld met filterzand, filterglas of iets anders), een patroonfilter of eventueel ander soort filter; bijna nooit zal een omschakelklep ontbreken. Het doel van de omschakelklep is het ‘besturen’ cq. ‘bedienen’ van het filter. Afhankelijk van hoe je de stand van de hendel zet gaat het filter filteren, spoelen, of anders. Meestal zit deze omschakelklep direct gemonteerd aan het filter zelf. Zit hij er bovenop dan spreken we over een top-mount omschakelklep en zit hij ernaast dan spreken we over een side-mount omschakelklep.

Een omschakelklep bestaat uit meerdere standen waarop je hem kunt zetten. Er zijn maar een paar standen die je gedurende de zomermaanden gebruikt.
Er bestaan zogenaamde 4-weg kranen en er bestaan zogenaamde 6-wegkranen. Wanneer u een omschakelklep wilt kopen, check dan even goed welke u nodig heeft qua aansluiting: 1,5", 2" of 2,5".

Waarschuwing bij het gebruik van een omschakelklep.

Als je de hendel wisselt van stand dan dien je ten aller tijden eerst de zwembadpomp uit te zetten. Verplaats je de stand van de omschakelklep in draaiende toestand dan kan je de omschakelklep beschadigen en moet u mogelijk een nieuwe kopen.


Op welke standen kan je een omschakelklep zetten.

De volgende standen kunnen aanwezig zijn op een omschakelklep.
Afhankelijk of je een 4-wegklep of 6-wegklep hebt komen deze standen voor.

Filter / Filtern / Filter / Filtration / Filtracion (afhankelijk van de taal)
Dit is de stand waar hij 99% van de tijd op zal staan. Door deze stand wordt het opgezogen zwembadwater direct naar het filter gebracht waar vervolgens alle kleine verontreinigingen zoals bodylotions, huischilfers, zonnebrandcreme, etc. in zullen achterblijven. Het schone water komt vervolgens terug het zwembad in.

Backwash / Ruckspulen / Lavage / Lavado (afhankelijk van de taal)
Afhankelijk van hoeveel verontreinigingen er in uw bad terecht komen zult u deze stand 1 tot 4 keer per weken uitvoeren. Bij weinig vuil is het maar 1 keer in de twee weken en bij veel vuil zult u het mogelijk wel 2 keer in de week in deze stand zetten. Met deze stand spoel je al het opgehoopte vuil uit het filter naar het riool toe. Er wordt dus water opgezogen door de zwembadpomp en dat wordt dan direct naar het riool gespoeld inclusief al het vuil uit het zandfilter. Normaliter laat je de pomp maar 1 tot 2 minuutjes via deze stand lopen. Doe je dit te lang dan pomp je de hele inhoud van het zwembad naar het riool en dat is niet de bedoeling ;-) 

Rinse / Nachspulen / Rincalge / Enjuague (afhankelijk van de taal)
Nadat u heeft gebackwashed is het raadzaam nog 1 minuutje te draaien via de stand genaamd ‘Rinse’. Hiermee wordt het nog opgehoopte laatste vuil uit de leidingen weggespoeld naar het riool.

Recirculate / Zirkulieren / Circulation / Circulaction (afhankelijk van de taal)
Met deze stand wordt het water opgezogen door de zwembadpomp en dan zonder door het filter gestuurd te worden weer direct naar het zwembad gebracht. Eigenlijk gebruik je deze stand alleen maar als je een lekkage zou hebben in de (zand)filter. Je kunt dan blijven circuleren zodat je water niet groen zal worden en het bad blijft eventueel gedoseerd en verwarmd. Het vuil wordt echter niet gefilterd dus komt dan wel terug het zwembad in.

Waste / Entleeren / Egout / Desague (afhankelijk van de taal)
Ook in deze stand wordt het opgezogen water direct naar het riool gebracht. Een beetje hetzelfde als de stand backwash, alleen wordt nu het vuil wat in het filter zit niet afgevoerd naar het riool. Waste wordt enkel gebruikt als u het waterpeil in uw zwembad wilt verlagen omdat hij te vol is komen te staan van de regen of dergelijke. Maar de stand backwash heeft hetzelfde effect alleen voert hij het vuil ook mee af dus deze stand zouden wij u dan eerder adviseren. Deze stand is alleen aanwezig op de zandfilters met een zeswegkraan.

Winter / Geschlossen / Closes / Ferme / Cerrado (afhankelijk van de taal)
Deze stand moet worden uitgevoerd als u het zwembad winterklaar maakt. Hiermee wordt kans op beschadigingen door bevriezing voorkomen. Deze stand is alleen aanwezig op de zandfilters met een zeswegkraan.

Hoe moet ik een zwembad omschakelklep installeren ?

Allereerst kunnen wij u melden dat het altijd mogelijk is dat onze ervaren zwembadmonteurs de zwembadklep bij u komen installeren. Ook als u het zelf wilt aansluiten en het blijkt toch niet geheel te lukken dan kunt u ons contacteren en een afspraak maken dat wij het voor u oplossen tegen ons gangbare tarief. Als u de juiste 4-wegklep of 6-wegklep heeft gekocht dan is het installeren ervan meestal goed zelf te doen. Twijfelt u welke u nodig heeft dan kunt u contact opnemen met onze zwembadspecialisten en helpen zij u verder met het maken van de juiste keus.