Skimmers zwembad

Een belangrijk onderdeel van een zwembad is de skimmer. Het filtratie proces van het zwembadwater begint bij de zwembadskimmer. Zonder zwembadskimmer is het in principe niet mogelijk om het zwembadwater echt goed in balans te houden. Dit omdat het nou eenmaal niet te voorkomen is dat er grof vuil in het water terecht komt. Via de skimmer wordt dit vuil uit het water gefilterd. Hierna gaat het gefilterde water van de skimmer door naar de zandfilter waar de kleine vuildeeltjes uit het water gefilterd worden. Denk hierbij aan vuil als kleine insecten, huidschilfers etc. De zwembadskimmer is dus eigenlijk de basis van een goed onderhouden zwembad.

Advies nodig?

Onze specialisten zitten voor je klaar.

Skimmers kopen?

Een skimmer is enorm belangrijk voor het zwembad. Het is een onmisbaar onderdeel en noodzakelijk voor een goede filtratie. Een skimmer zwembad zorgt ervoor dat het water schoon blijft. Zonder skimmer is het in principe niet mogelijk om het water goed in balans te houden. Het is namelijk niet te voorkomen dat er vuil in het zwembad terecht komt.

Hoe werkt een zwembad skimmer?

Een zwembadskimmer kan je vergelijken met een mand die het vuil op vangt. Deze ‘mand’ wordt in het zwembad gebouwd. De skimmer wordt aangesloten op de zwembadpomp om te zorgen dat het water geleidelijk aan wordt rond gepompt en gefilterd. Door de zwembadskimmer krijgt het grove vuil, zoals bladeren, niet de kans om naar de bodem te zakken.

De skimmer wordt ingebouwd onder de zwembadrand. Het water niveau van het zwembad moet dan ongeveer tot het midden van de skimmer komen. Dit garandeerd het beste resultaat. De losse mand in de skimmer die het vuil opvangt dient zo nu en dan geleegd te worden. Een zwembadskimmer heeft dus niet heel veel onderhoud nodig. Afhankelijk van de grote van uw zwembad, is er minimaal 1 skimmer nodig om het water vrij te houden van vuil. Mocht u vragen hebben over zwembadskimmer, neem dan zeker contact met ons op. Dan kan één van onze specialisten u een passend advies geven.

Verschillende soorten skimmers

Er zijn verschillende soorten skimmers verkrijgbaar en het is dus belangrijk om te bepalen welke skimmer geschikt is voor het zwembad. Hierbij is het altijd handig om rekening te houden met de kleur van de skimmer, dit kan namelijk overeenkomen met bijvoorbeeld de inspuiters en de zwembadfolie.

 1. Verschillende zuigmond
  Er zijn twee soorten skimmers met verschillende zuigmonden: een smalle zuigmond skimmer of een brede zuigmond skimmer. Skimmers met een smalle zuigmond worden voornamelijk gebruikt bij ronde of ovale zwembaden, zoals bijvoorbeeld onze staalwand zwembaden. Dit heeft te maken met het materiaal van het zwembad en de vorm. Ook voor kleinere zwembaden is het mogelijk om een smalle zuigmond skimmer te gebruiken. Bij grotere zwembaden wordt vaak gekozen voor een brede zuigmond skimmer, deze skimmers hebben een grotere bereik en zijn hierdoor effectiever.
 2. Hoogwater skimmer
  Het is mogelijk om het waterniveau te verhogen door middel van een hoogwater skimmer. Met deze skimmer wordt het waterniveau zo’n 5 cm verhoogd ten opzichte van een breedmond skimmer. Dit zorgt er tevens voor dat het zwembad automatisch iets dieper wordt.
 3. Oppervlakte skimmer
  Een oppervlakte skimmer, of te wel een Intex skimmer is geschikt voor opzetzwembaden. Deze skimmer is gemakkelijk te monteren door middel van een beugel die over de rand geplaatst kan worden. U treft ze hier aan op onze website.

Skimmer aansluiten

Bij een skimmer aansluiten is het belangrijk om de locatie van de skimmer te bepalen. Afhankelijk van de afmetingen van het zwembad wordt gekeken of één skimmer voldoende is. Bij grotere zwembaden worden meestal twee skimmers geplaatst. De skimmer wordt ingebouwd onder de zwembadrand. Het waterniveau van het zwembad moet dan ongeveer tot het midden van de skimmer komen. Dit garandeert het beste resultaat. De losse mand in de skimmer die het vuil opvangt dient zo nu en dan geleegd te worden. Een zwembad skimmer heeft dus niet veel onderhoud nodig. Mocht u vragen hebben over skimmers? Neem dan gerust contact op met onze specialisten.

Hieronder een afbeelding die duidelijk weergeeft hoe een skimmer aangesloten zit en werkt. De afmetingen van het leidingwerk gelden alleen voor onze Aquareva skimmers en zijn niet perse geschikt voor andere skimmers. 

tekening aansluiten skimmer zwembad

Onze beloftes
 • Deskundig advies van onze gespecialiseerde zwembadmonteurs.
 • Ruim assortiment van compleet zwembad tot obscure reserveonderdelen.
 • Tevredenheidsgarantie we zoeken samen naar de beste oplossing.