Waterbehandeling

Kraakhelder zwembadwater is wat iedere zwembadeigenaar wilt. Daarom is het altijd nodig dat het zwembadwater goed onderhouden wordt. Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat de waterbalans goed op peil blijft.

Chloor is de basisstof als we het hebben over waterbehandeling. Chloor desinfecteert het water. Dit wil zeggen dat chloor de algen en bacteriën in het water dood. Chloortabletten of chloorshock voor zwembaden wordt het meest gebruikt in het water. 
Maar er komen de laatste jaren ook andere systemen in omloop waarmee u het zwembad helder kunt houden. Hieronder treft u ze aan.

Advies nodig?

Onze specialisten zitten voor je klaar.

Waarom moet ik chloor of chloortabletten gebruiken?

We kennen het allemaal wel van openbare zwembaden. Lekker gezwommen, maar achteraf rode en branderige ogen. Hier zorgt chloor voor. Als u al langer zwembadeigenaar bent, weet u ook dat dit bij een prive zwembad niet het geval is. Maar aangezien zwembaden een bron van bacteriën, schimmels en microben zijn, is het wel degelijk nodig om chloortabletten of andere chloorproducten toe te voegen aan het water. Dit omdat chloor een oxiderende werking heeft en hierdoor bacteriën, algen en microben kan doden. Het toedienen van chloorproducten aan het water is dus, simpel gezegd, nodig om het water schoon te houden.

Moet ik dit altijd handmatig doen?

Nee, er zijn een aantal mooie systemen die het toedienen van alle chemicaliën voor u kan regelen. Niet alleen is het een gemak, het zorgt er ook nog voor dat de waterbalans altijd perfect in orde is. Het enige wat u nog moet doen is van tijd-tot-tijd het systeem aanvullen.

Bekijk de automatisch chloordosering systemen

Wilt u dat ook de pH waarde van uw zwembad automatisch wordt geregeld? Kijk dan zeker eens naar de Chloor- en pH regelaars. Doordat deze systemen ook automatisch de pH waarde meten, hoeft u zelf geen testen meer te doen voor de zuurtegraad van het water.

Bekijk de automatisch chloor- en pH dosering systemen

 

Zijn er ook andere manieren om mijn zwembadwater schoon te houden?

Ja, er zijn andere manieren om het zwembadwater goed schoon te houden. Feit is alleen dat vaak ook met deze manieren links of rechtsom altijd wel chloor in het spel is. De mate waarin er chloor in het water aanwezig is zal wel afnemen. Hieronder bespreken we een aantal andere opties.

Zoutelektrolyse

In de zwembadwereld spreken wij van zoutwaterbaden en chloorwaterbaden. Nu denkt u misschien “ik wil geen zoutwater zwembad!”. Logisch, niemand wilt een zwembad gevuld met ‘zeewater’. Nee, een zoutbad is een bad waar het water wordt behandelt met zout i.p.v. chloor. Althans, je gooit zout in het bad en d.m.v. zoutelektrolyse wordt dit zout omgezet in chloor. Het mooiste van dit systeem is dat het een gesloten systeem is en er dus maar 1x zout toegevoegd dient te worden. Dit omdat het aangemaakte chloor weer terug veranderd in zout nadat het zijn werk heeft gedaan. daarnaast kan je een hoop geld besparen doordat je zo goed als geen chloortabletten meer nodig zal hebben.

Als u van een chloorwater naar een zoutwaterbad wilt overstappen, moet u wel wat puntjes in het achterhoofd houden.

  1. Als u een warmtepomp heeft, dient deze van titanium te zijn gemaakt. Dit omdat het zout normaal staal zal aantasten
  2. Heeft u een stalen zwembadtrap of andere RVS materialen in uw bad? Zorg ervoor dat deze trap dan van minimaal AISI-316 kwaliteit RVS is. Dit ook weer omdat het zo op lange termijn het staal kan aantasten.

Bekijk de zoutelektrolyse systemen

UV-lampen

Met UV-lampen als desinfectie optie voor uw zwembadwater haalt u een zeer efficiënt en natuurvriendelijk systeem in huis. De UV straling zorgt ervoor dat het water wordt gedesinfecteerd van allerlei piepkleine bio-organismes, zoals bacteriën. Een nadeel van UV  is wel dat het alleen organismes kan afbreken in het water. Het kan bijv. geen zware metalen afbreken die in het water terecht zijn gekomen. Hierdoor zal er altijd nog chloor toegevoegd moeten worden.

Bekijk UV-lampen

Hydrolyse

Met een hydrolyse systeem haalt u het ‘neusje van de zalm’ qua waterbehandeling binnen. Hydrolyse maakt namelijk gebruik van de atomen in water, H²0, om het water te desinfecteren. Hydrolyse is eigenlijk de splitsing van deze atomen. Door de splitsing ontstaan er nog ‘bijproducten’, zoals ozon en zuurstof. Deze bijproducten zorgen voor een direct desinfectie van het water. Daarnaast is er maar 1,5 gram zout per liter water nodig, waar dit bij zout elektrolyse 3 gram per liter is.

Bekijk hydrolyse systemen


Mocht u na al deze informatie twijfelen over bepaald product of methode om uw zwembadwater te behandelen. Loop dan eens bij ons binnen in de showroom of bel ons. Dan zorgen wij dat u passend advies ontvangt van een van onze specialisten.

 

Onze beloftes
  • Deskundig advies van onze gespecialiseerde zwembadmonteurs.
  • Ruim assortiment van compleet zwembad tot obscure reserveonderdelen.
  • Tevredenheidsgarantie we zoeken samen naar de beste oplossing.