Filtratie

De filterinstallatie van een zwembad is een van de belangrijkste onderdelen voor een schoon zwembad. Een goede installatie zorgt er dan ook voor dat de zwembad chemicaliën goed hun werk doen. De filter installatie heeft meerdere onderdelen die de basis vormen. Een zwembadpomp en een zandfilter is de meest gekozen basis. Deze filter wordt oorspronkelijk gevuld met zand, dit zand dient als filtermedia. De laatste jaren wordt in plaats van zand ook filterglas gebruikt. Dit voor een nog zuiverder bad. 

Advies nodig?

Onze specialisten zitten voor je klaar.

Een zwembad filterinstallatie, hoe werkt dat dan?

Via de skimmers en eventueel de bodemput wordt het vuile water door de zwembadpomp aangezogen. Het grote vuil, dat toch aan de skimmer mand ontsnapt, wordt uit het zwembadwater gefilterd door de zwembadpomp (voorfilter). Daarna gaat het water door naar de zandfilter waar het zwembadwater vervolgens onder hoge druk door het filtermedium geperst wordt en het vuil achterblijft. Hierna loopt het water weer terug het zwembad in.

 

De verschillende onderdelen van een zwembad filterinstallatie

Zwembadpomp

De zwembadpomp werkt eigenlijk als het hart van het zwembad. De zwembadpomp zorgt voor de rondgang en filtratie van het water in het zwembad. Er zijn 2 soorten pompen:
1. Pompen die draaien op een vastgestelde snelheid.
2. zwembadpompen die draaien met een snelheid die variabel is.

Bekijk de zwembadpompen


Zandfilter

Een zandfilter is een benodigd basis onderdeel voor de filterinstallatie van een zwembad. Viezigheid zoals haren, huidschilfers, bodylotion, huidvetten en insecten worden gefilterd door het filtermedium. Dit medium is meestal zand of glas. Het water wordt met hoge druk door het medium geperst waardoor de viezigheid achterblijft.

Een filter is daarnaast ook altijd uitgerust met een omschakelklep. De omschakelklep, meestal een 6-wegklep, heeft als functie dat het water naar meerde leidingen kan lopen. Dit voor bijv. de ‘backwash’ of om het water naar het riool te laten stromen.

Bekijk de zandfilters

 

Filterbesturing

Om de gehele installatie (semi) automatisch aan te sturen kan er op de installatie een besturingskast aangesloten worden. Op deze kasten kunnen zwembadpompen met een frequentie- of tijdschakeling aangesloten worden. Bij een aantal modellen kunnen ook de zwembadverlichting en eventuele andere apparaten aangesloten worden.


Bekijk de filterbesturingen

 

Filtermedia

Voor de filter is een filtermedia nodig. Tot 2015 was zand de standaard. Nu zien we dat voor 90% glas wordt gebruikt. Dit omdat glas een langere levensduur hebben. Wel raden wij aan om max. om de 5 jaar het filtermedium te vervangen. Dit zodat de filtratie optimaal blijft.

Bekijk filtermedia

 

Tips voor het onderhouden en gebruik van de filterinstallatie

  1. Laat de pomp, zeker in het hoogseizoen, minimaal 8 tot 12 uur draaien. Probeer dit vooral overdag te doen. Houdt in het voor- en naseizoen ook rekening met de warmtepomp en de warmte van het zwembadwater, dit kan er voor zorgen dat de zwembadpomp nog meer uren moet draaien.

  2. Voor uw eigen gemak; sluit de zwembadpomp aan op een automatische filterbesturing

  3. Doe geregeld, 1 keer per week, een ‘backwash’; oftewel, maak het filter regelmatig schoon.

  4. Maak ook regelmatig de voorfilter schoon. Hier blijft voornamelijk het grotere  vuil hangen, zoals bladeren.

 

Onze beloftes
  • Deskundig advies van onze gespecialiseerde zwembadmonteurs.
  • Ruim assortiment van compleet zwembad tot obscure reserveonderdelen.
  • Tevredenheidsgarantie we zoeken samen naar de beste oplossing.