- Energy Eco 16,0 kWNormale Price € 2.150,00 Speciale Price € 1.935,001-5 Daagjes levertijd
Warmtepompen voor het zwembad?
Om ieder jaar zoveel mogelijk van uw zwembad te kunnen genieten is het verwarmen van het zwemwater tijdens de koelere maanden onontkoombaar. Wilt u het hele jaar kunnen zwemmen dan zult u dat moeten doen met een CV-wisselaar of een elektrische wisselaar. Wilt u het seizoen enkel verlengen en dus verwarmen tussen het voor- en najaar dan kunt ervoor kiezen om het bad aan te sluiten op de c.v.-installatie, maar het kan veel goedkoper: met een standaard warmtepomp zwembad of de nog zuinigere inverter warmtepomp. Niet alleen zijn warmtepompen energiezuinig, daarnaast is het ook een effectieve manier om het zwembadwater op temperatuur te krijgen en houden. Geniet dus langer van een heerlijk verwarmd zwembad tijdens de voor- en naseizoenen. Wij hebben dan ook een uitgebreid assortiment aan warmtepompen om uw zwembad te verwarmen.
Met een warmtepomp is het mogelijk om zelf de gewenste zwemtemperatuur in te stellen. De meeste mensen vinden het heerlijk om te zwemmen bij een temperatuur van 27°C of 28°C, al verkiezen sommige klanten een nog hogere temperatuur. Met de meeste warmtepompen is een temperatuur van 32°C ook nog mogelijk, al raden wij dat niet aan omdat dit niet goed is voor de levensduur van de zwembadfolie.
Mocht u vragen hebben over een bepaalde warmtepomp of zwembad verwarming, neem dan gerust contact met ons op, dan kunnen wij u passend advies geven.
Hoe werkt een warmtepomp voor het zwembad?
Een zwembad warmtepomp verwarmt het zwembadwater op basis van de wetten van thermodynamica. Nu houden wij het liever wat simpeler, dus leggen wij het aan de hand van een bekend voorbeeld uit: Zoals een koelkast producten kan koelen, zo kan een warmtepomp het zwembadwater verwarmen. Een warmtepomp onttrekt de warme buitenlucht om het zwembadwater te verwarmen. Door middel van een warmtewisselaar en koelvloeistof in de warmtepomp kan de warmte uit de lucht gefilterd worden. Deze warmte wordt doorgegeven aan het zwembadwater.
Via de zwembadpomp wordt het water uit het zwembad naar de filterinstallatie geleid. Hier word het water eerst gefilterd zodat het helder en bacterievrij is. Via een bypass kit gaat het water naar de warmtepomp. Vervolgens zorgt de warmtewisselaar voor het doorgeven van de warmte aan het water. Het verwarmde water wordt teruggepompt naar het zwembad. Nu kunt u genieten van het verwarmde zwembad.
Om uw zwembadwater zo goed mogelijk op temperatuur te houden, raden wij naast een warmtepomp ook altijd een goede zwembadafdekking aan. Dit voorkomt dat de warmtepomp constant moet draaien. In de nacht verliest het zwembadwater veel warmte. Een afdekking zorgt dat de warmte niet kan ontsnappen.
Inverter warmtepomp voor bij het zwembad
Naast de standaard warmtepompen heeft de zwembadspecialist ook zogenaamde inverter warmtepompen in het assoriment. Het grote verschil tussen een standaard warmtepomp en een inverter warmtepomp is dat een standaard pomp constant op vol vermogen draait, waar een inverter warmtepomp niet altijd vol vermogen vraagt maar op verschillende standen kan draaien.
Een inverter warmtepomp draait meestal alleen in het voor- en najaar op volle toeren; op die momenten dat het eigenlijk een beetje kouder is buiten. Een inverter warmtepomp is qua aanschaf duurder, maar doordat deze soort pomp een stuk energiezuiniger is verdient deze zich op termijn terug.
Hoe kiest u een zwembad warmtepomp uit?
Doordat er zo veel verschillende merken en typen warmtepompen voor het zwembad bestaan is het lastig voor een zwembadeigenaar om een juiste keuze te maken.Er zijn 3 basisregels voor het kiezen van een warmtepomp;
- Hoeveel maanden wilt u gebruik maken van uw zwembad? Wilt u een zwemseizoen van 6 tot 8 maanden, bekijk dan de COP-waarde en energiecapaciteit (kW) van de warmtepomp bij 15°. Hoe hoger deze waardes zijn, hoe langer u van een verwarmd zwembad kunt genieten. Reken ongeveer dat u kunt zwemmen van maart tot oktober. Wilt u een zwemseizoen van 4 maanden, bekijk dan de COP-waarde en energie capaciteit (Kw) van de warmtepomp bij 26°. Reken ongeveer dat u kunt zwemmen van Mei tot Augustus.
- De inhoud van uw zwembad. De inhoud van uw bad heeft betrekking op de Kw die de zwembad warmtepomp nodig heeft om het bad te verwarmen. Binnen de zwembadwereld wordt er altijd van uitgegaan dat u de maximale inhoud van uw bad (bijv. 40 m3) moet delen door 4 om tot de juiste Kw van de warmtepomp te komen
Voorbeeld:
Zwembad heeft een inhoud van 40m3
40/4 = 10Kw
U moet dus kijken voor een warmtepomp met min. 10 Kw verwarmingscapaciteit.
- Energiezuinig of niet? De COP-waarde van een warmtepomp geeft aan hoe energiezuinig deze is. Heeft de warmtepomp een COP-waarde van 5, dan betekent dit dat voor iedere Kw aan energie die de warmtepomp verbruikt deze 5 Kw aan warmte genereerd. Hoe hoger de COP-waarde, hoe energie efficiënter de warmtepomp is. Let bij de aanschaf van een warmtepomp dus altijd op een hoge COP-waarde.
Mocht u er na deze stappen nog niet helemaal aan uit komen, neem dan zeker contact met ons op. Onze specialisten adviseren u graag.
Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?
Helaas is hierop geen snel en duidelijk antwoord te geven want dit is afhankelijk van veel factoren. Op het moment dat het bad gevuld wordt met kraanwater van 10 graden en u wilt het bad krijgen op een temperatuur van 25 graden dan zal dat enkele dagen duren. Dat kost u dus (afhankelijk van hoe groot uw bad is) enkele tientjes tot enkele honderden euro’s (in geval van een bad van 6 x 12 meter).
Wat een warmtepomp kost vanaf dat moment is afhankelijk van hoeveel hij per dag afkoelt want wat hij afkoelt moet uiteindelijk weer bijverwarmd worden. Heeft u dus een afdekking dan zal hij minder afkoelen en minder stroom gebruiken om de temperatuur te behouden. Schijnt de zon buiten dan komt er ook gratis warmte bij in uw bad en heeft u minder kosten dan dat het een hele week bewolkt is. Wordt het bad dagelijks gebruikt of ligt het soms dagen afgedekt? In dit laatste geval is er ook minder afkoeling. Al deze factoren zijn dus lastig in te schatten maar we kunnen wel berekenen wat een warmtepomp kost op het moment dat hij zijn werking doet. Hieronder enkele voorbeelden:
Voorbeeld 1:
Een opzetzwembad van Intex van 3,05 meter diameter en 0,76 meter hoog. Dit bad treft u hier op onze website aan en u ziet dat die ongeveer 4500 liter waterinhoud heeft.
Heeft u een hiervoor een traditionele warmtepomp zoals de APP Eco 3,1 kW dan gebruikt die op elk uur dat die staat de draaien 0,95 kW. Een kW kost bij een energiemaatschappij ongeveer 24 eurocent wat dus inhoudt dat deze warmtepomp ongeveer 23 eurocent per uur kost als die draait. Maximaal kost deze warmtepomp dus 24 uur x 23 eurocent = 5,5 euro per dag.
Maar zoals hierboven al uitgelegd zullen dit zeker niet de dagelijkse kosten zijn tenzij u deze warmtepomp gekocht heeft voor een veel groter bad dan waarvoor hij geschikt is.
Voorbeeld 2:
Een metalen zwembad van Happy Pool van 3,00 meter diameter en 1,50 meter hoog. Dit bad treft u hier op onze website aan en dit staalbad heeft ongeveer 10000 liter waterinhoud.
Heeft u hiervoor een traditionele warmtepomp zoals de Hydro S 4,5 kW dan gebruikt die op elk uur dat die staat de draaien 1,4 kW. Een kW kost bij een energiemaatschappij ongeveer 24 eurocent wat dus inhoudt dat deze warmtepomp ongeveer 33 eurocent per uur kost als die draait.
Maximaal kost deze warmtepomp dus 24 uur x 33 eurocent = 7,92 euro per dag.
Voorbeeld 3:
We pakken hier hetzelfde zwembad als in voorbeeld 2, echter pakken we nu een inverter warmtepomp i.p.v. een traditionele warmtepomp en wel de Comfy inverter 7 kW.
Deze gebruikt die op elk uur dat die staat de draaien 0,29 tot 1,04 kW.
Een kW kost bij een energiemaatschappij ongeveer 24 eurocent wat dus inhoudt dat deze warmtepomp tussen de 7 en 25 eurocent per uur kost als die draait. Maximaal kost deze warmtepomp dus 24 uur x 25 eurocent = 6,00 euro per dag.
In praktijk zal het tussen de 0,29 en 1,04 kW per uur zitten en zit u aan de 4,00 euro per dag.
Warmtepomp zwembad aansluiten
Een warmtepomp dient altijd buiten geplaatst te worden. Dat kan naast uw tuinhuis zijn maar ook boven op uw schuurdak; als het maar buiten staat. Een warmtepomp moet je dus niet net zoals een zwembadpomp of een zwembadfilter binnen zetten. Een warmtepomp haalt immers de warmte uit de buitenlucht en die geeft hij over aan het zwembadwater. Zou je de warmtepomp binnen plaatsen dan kan hij enkele uren zijn werk doen door alle warmte uit de schuur te halen en over te geven aan het zwembadwater, maar daarna is de warmte in de schuur op en zal hij het bad niet meer kunnen verwarmen.
Om een zo efficient mogelijke energie-overdracht mogelijk te maken dient de pomp vrijstaand in de buitenlucht te worden opgesteld; een warmtepomp mag je nooit inbouwen om het zo maar te zeggen. Hij moet altijd een stukje van de muur afgezet worden anders kan hij zijn lucht niet aanzuigen. Ook moet hij zijn uitgeblazen lucht goed kwijt kunnen en dus een stukje naar voren of naar boven (afhankelijk van je gekozen warmtepomp) kunnen uitblazen. Wij voorzien u graag kosteloos van advies bij de door u gekozen warmtepomp.
Om te voorkomen dat er storingen ontstaan door piekspanningen is het advies om voor de warmtepomp een aparte groep in de elektrische installatie op te nemen. Plaats de warmtepomp zelf zo dicht mogelijk bij het zwembad om warmteverlies zoveel mogelijk te voorkomen.