Zwembadpompen

De zwembadpomp is het “hart” van een zwembad installatie. Deze zorgt dat het zwembadwater naar de zandfilter en warmtepomp gestuurd wordt. De pomp is samen met het zandfilter het belangrijkste onderdeel van een filterinstallatie. Zij zorgen er voor dat water gefilterd wordt. Zo blijft het zwembadwater helder en vrij van insecten en andere viezigheid.

We kunnen de zwembadpomp in 2 categorieën verdelen. 1. De standaard pomp. 2. De energiezuinige zwembadpomp. De voor- en nadelen van de verschillende soorten pompen hebben we onderaan deze pagina voor je uitgelegd.

Huidige filters
  1. Debiet van de pomp
  2. 16 – 20 m3 per uur
  3. Pompvermogen
  4. 0,75 kW / 1,00 pK
  5. Pomp merk
  6. PSH
per pagina

3 producten

per pagina

3 producten

Zwembadpomp kopen?

Een zwembadpomp is het ‘hart’ van de technische installatie. De zwembadpomp stuurt het water naar het filter en de verwarming en zorgt ervoor dat het zwembadwater in beweging blijft. Samen met het filter is de zwembadpomp één van de belangrijkste onderdelen voor een optimale filtratie. De combinatie zorgt ervoor dat het zwembadwater wordt gefilterd en op deze manier schoon blijft.

Zwembadpompen zijn in twee categorieën te verdelen: de standaard zwembadpomp en de energiezuinige zwembadpomp.

De standaard zwembadpomp

Een standaard zwembadpomp pompt het zwembadwater altijd rond met een vaste snelheid cq. vermogen. Deze soort pomp beschikt simpel gezegd over twee standen: aan en uit. Voor optimale filtratie adviseren wij om de zwembadpomp 8 tot 12 uur per dag te laten draaien om ervoor te zorgen dat het zwembadwater minimaal tweemaal per dag volledig gefilterd kan worden. In combinatie met een warmtepomp komt het ook voor dat de zwembadpomp een aantal uren langer moet draaien. Hoe lang de pomp exact moet draaien is mede afhankelijk van de afmetingen van het zwembad en de capaciteit van de zwembadpomp.

Een groot voordeel van een standaard zwembadpomp is de aanschaf prijs. Vergeleken met een frequentie geregelde pomp kan dit zeker een paar honderd euro schelen. Een nadeel is dan dat deze pompen niet energie zuinig zijn. Hierdoor zal op de langere termijn de energie rekening het bespaarde aanschaf bedrag teniet doen.

Onder de kreet “zwembadpomp Intex” vallen vaak standaard zwembadpompen welke geschikt zijn voor kleinere zwembaden.

De energiezuinige zwembadpomp

Een energiezuinige zwembadpomp pompt het zwembadwater altijd rond met een vaste snelheid, maar deze snelheid is zelf te regelen. Deze pomp wordt vaak ook een variabele zwembadpomp genoemd. Doordat deze zwembadpomp op een lage snelheid kan draaien, is deze uitermate energiezuinig. Tegenover een standaard zwembadpomp kan de energiebesparing wel 75% zijn. Deze pomp kan dan ook de gehele dag draaien en alsnog minder energie verbruiken dan een standaard pomp. Een variabele pomp is te herkennen aan het display boven op. Deze zwembadpompen zijn vaak al automatisch afgesteld, maar via het display kan de snelheid gemakkelijk worden aangepast.

Een frequentiegeregelde zwembadpomp beschikt over een magneetmotor. Deze motor is een stuk energiezuiniger in vergelijking met een standaard zwembadpomp. Ook de levensduur van een variabele zwembadpomp ligt een stuk hoger, omdat deze pomp minder gevoelig is voor slijtage.

Een nadeel van deze energie beparende zwembadpomp is de hogere aanschaf prijs. Maar wie bereid is meer te betalen voor een energiezuinige zwembadpomp, zal dit op de langere termijn terug verdienen door de besparing op energie. Ter indicatie: Voor een bad van 4 x 8 is de terugverdientijd +/- 2 jaar met deze intelliflo pomp

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een zwembadpomp?

Er zijn een aantal factoren die bepalend zijn bij het kiezen van de juiste zwembadpomp:

  1. Als eerst moet er gekeken worden naar wat voor soort pomp wenselijk is: een standaard zwembadpomp of een variabele zwembadpomp.
    TIP: wanneer er gebruik wordt gemaakt van een inverter warmtepomp adviseren wij altijd het gebruik van een frequentiegeregelde zwembadpomp.
  2. De capaciteit die de zwembadpomp nodig heeft hangt voornamelijk af van de afmetingen van het zwembad. Om de juiste capaciteit te berekenen houden wij altijd rekening met een basisregel: inhoud van het zwembad delen voor 4. In vier uur tijd dient de volledige inhoud van het zwembad namelijk gefilterd te zijn.
    Voorbeeld: Zwembad van 60 m³ / 4 = 15 m³ per uur.
  3. Houdt rekening met de afmeting van uw leidingwerk en de afstand die de pomp moet afleggen. De weerstand wordt hoger wanneer een zwembadpomp hoger moet pompen of een langere afstand heeft van het zwembad naar de pomp toe. Hoe hoger de weerstand, hoe hoger de capaciteit van de zwembadpomp moet zijn. Dit is vrij lastig te bepalen. Bij vragen of twijfels is het altijd mogelijk om contact op te nemen met onze specialisten.
  4. Zorg er voor dat de diameter van de zwembadpomp aansluitingen overeenkomt met de diameter van het leidingwerk. Mocht dit niet overeenkomen, is het altijd mogelijk om gebruik te maken van een koppelstuk.
  5. Mocht het niet geheel duidelijk zijn welke capaciteit exact nodig is voor optimale filtratie, kies dan voor een zwembadpomp met overcapaciteit. Het is niet erg als een pomp meer capaciteit heeft dan eigenlijk nodig is. Het is echter onverstandig om een zwembadpomp aan te schaffen met te weinig capaciteit, dit kan voor problemen zorgen bij de filtratie.

Na het kiezen van de juiste zwembadpomp is het alleen nog maar een kwestie van de zwembadpomp aansluiten. Het is eventueel mogelijk om het aansluiten van de zwembadpomp door onze monteurs te laten doen. Neem in dat geval contact met ons op.  

Zelfaanzuigende zwembadpomp of niet-zelfaanzuigende zwembadpomp.

De meeste pompen welke wij verkopen zijn zelfaanzuigend. Een uitzondering hierop zijn o.a. de Intex zwembadpompen cq. Intex filterpompen.
Een zelfaanzuigende pomp is in staat om het water aan te zuigen. Deze mag dan ook boven waterniveau staan (tot op zekere hoogte) om zijn werking te kunnen doen. Hij zuigt het water aan en pompt dat vervolgens rond.  Een niet-zelfaanzuigende pomp moet onder waterniveau staan. De slangen lopen dus zelf al vol met water tot aan de pomp en het enige wat de pomp moet doen is dit weer verder te pompen. Niet-zelfaanzuigende pompen zijn kwalitatief meestal van mindere kwaliteit dan zelf aanzuigende zwembadpompen.

Bent u op zoek naar een pomp voor zwembadje of een energiezuinige zwembadpomp, maar weet u niet goed welke pomp het meest geschikt is? U kunt altijd contact met ons opnemen voor advies op maat.